Voordelen voor zakelijk motorrijden


Kosten aftrekbaar

Alle kosten van het bezit en het gebruik van de motor of scooter – zoals de afschrijving, brandstof, onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering – kunnen ten laste van de winst worden gebracht. Daarnaast is de aanschaf van essentiële items zoals motorkleding, -helm en -laarzen, tassen, een navigatie en andere accessoires aftrekbaar. Omdat in Nederland de ondernemer en niet de Belastingdienst bepaalt waarin de ondernemer zakelijk investeert, kun je zelf bepalen wat voor motor en welke toebehoren je nodig hebt.

Bijtelling voor een motor of scooter

Voor een motor of scooter geldt, dat je de werkelijke kosten van de privé gereden kilometers bij de belastingaangifte moet opgeven als privé-voordeel. Heb je geen privékilometers, dan hoef je niets op te geven. De kilometers die je maakt voor woon-werk verkeer worden aangemerkt als zakelijke kilometers. Deze bijtelling voor privégebruik van een motor wordt als volgt bepaald: (totale privé km / som van alle km) x kosten van de motor (exclusief eventuele boetes). Verder is het zo dat bij privégebruik van een motor de fiscus moet bewijzen dat het door jou opgegeven aantal privékilometers niet klopt.

Met de privé motor zakelijk rijden?

Komt het slechts enkele keren voor dat je de motor gebruikt voor zakelijke ritten? Vergeet niet je kilometers te declareren of in aftrek te brengen op je ondernemingswinst. Net als voor de kilometervergoeding voor auto’s geldt hier een bedrag van € 0,19 per kilometer.

Fiscaal aantrekkelijk investeren in een motor of scooter!

Voor elektrische motoren en scooters is de regelgeving voor zakelijk investeren op sommige punten verschillend. Het bedrijfsmiddel waarin je investeert moet voldoen aan de gestelde eisen door de overheid. Wij adviseren je graag in detail over de verschillen per model.

De minimale investeringskosten voor een bedrijfsmiddel bedragen € 2.500 ex btw.

Bij de aanschaf van een elektrische motor kun je een beroep doen op de milieu-investeringsaftrek MIA, die kan oplopen tot 27% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop de gebruikelijke KIA investeringsaftrek. De willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) kun je tot vele procenten van de investeringskosten direct afschrijven; alleen voor scooters.

Riders Vision heeft voor alle modellen een MIA/Vamil aanvraag ingediend, waardoor deze op de lijst worden toegevoegd. Wij adviseren om altijd contact op te nemen met de accountant of boekhouder om de investeringsvoordelen te bespreken.

Leasen

De leasemarkt voor het zakelijk rijden van een motor of scooter groeit. Niet alleen voor de DGA en IB-ondernemer, maar steeds vaker ook voor werknemers. Dit komt enerzijds door het terugdringen van de bedrijfskosten (motor/scooter ten opzichte van een auto) voor de werkgever en anderzijds door de zeer lage privébijtelling voor de werknemer. Vraag ons naar de leasemogelijkheden.

BTW

Indien je als btw ondernemer een nieuwe motorfiets of een btw motor aanschaft dan kun je de btw over de aanschafprijs terugvorderen. De onderhoud- en benzinekosten worden door je bedrijf gedragen en de btw hierover is ook aftrekbaar. Een keer per jaar moet je wel btw afdragen over de waarde van het privé gebruik. Voor de btw-correctie wordt het woon-werk verkeer wel aangemerkt als privé kilometers.

Zakelijk investeringstabel motoren

Zakelijk motor of scooter rijden?

Vraag ons naar de specifieke mogelijkheden en modellen voor het zakelijk rijden op een motor of scooter.

Neem contact op

Zakelijk motor of scooter rijden?

Vraag ons naar de zakelijke mogelijkheden en boek een proefrit aan voor het gewenste model.

Boek een proefrit

80

ZAKELIJK VOORDEEL

20%

BTW VRIJ

100+

ADVIES

De Kumpan 1950


De elektrische step van Kumpan is speciaal ontworpen voor de zakelijke forens die met openbaar vervoer rijden voor grotere afstanden aflegt om daarna snel en efficiënt met de elektrische step naar de plek van bestemming komt. Opvouwbaar voor in de trein, schoon en oplaadbaar zodat ook overdag dit elektrische vervoermiddel per direct beschikbaar blijft.